Huning fan Tritzum

Op de Zorghoeve hebben wij ook bijen. Imker Lidewey Jorna-Pater heeft 6 bijenvolken. Dit bevordert de groei van ons groente en fruit, maar het levert ook een mooi product op honing! Onder de naam Huning fan Tritzum wordt het gele goud op de markt gezet.

Ze zit aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. In het werkverband in de regio Waadhoeke heeft ze nauw contact met andere imkers. Kijk anders ook even op www.bijenhouders.nl

Bijen zijn goed heel voor de natuur, door bijen groeien en bloeien de bomen en bloemen. Dit is van belang voor ons als mensheid. Doordat de natuur kan groeien is er voor ons zuurstof en voedsel. We hopen dat de bijen in de toekomst een vast onderdeel wordt van de Zorghoeve, waarbij de deelnemers er bij betrokken kunnen worden.

De bijenkasten worden geschilderd in mooie felle kleuren zodat ze goed opvallen. Hierin zit een koningin met soms wel 10.000 bijen. De kast is opgebouwd uit broedkamers en een honingkamer. De bijen komen altijd weer terug in de juiste kast. Hier leggen ze eitjes waar weer nieuwe bijen uitkomen. Voor de eitjes wordt er voedsel gemaakt van het stuifmeel van bloemen en planten. Honing wordt gemaakt van de nectar van bloemen en planten, als er veel honing is kan de imker dit uit de kast halen. Dit gaat doormiddel van een honing slinger. In een potje doen en klaar is de lekkernij.

Nieuwsgierig geworden?

Houd de nieuwsberichten en de Facebook pagina in de gaten voor de verkoop van de honing.